Lähdin heti aamusta keskustaan hakemaan Kampin Clas Ohlsonilta poranteriä ja ripustuskoukkuja. Siinä samalla käväisin myös Kampin keskuksessa ruokakaupassa. Reissusta sukeutuikin varsinainen seikkailu. Keskusta on nimittäin nykyään miinoitettu umpeen kaiken maailman kamasaksoilla, feissareilla ja esitteentyrkyttäjillä. Toki useimmiten näistä pääsee eroon sanomalla kohteliaasti "ei kiitos", mutta kun aina ei jaksaisi, etenkin kun jotkut kulkevat sitkeästi vierellä ja jankkaavat asiaansa. Niinpä ahdistelijoiden välttely vaatiikin melkoista pelisilmää, tarkkaavaisuutta ja slalom-taitoja. Tunnin aikana mua lähestyttiin peräti neljästi:

1) Kaupungilla oli joku autoihin liittyvä esittely, ja kun kuljin siitä ohi, mulle tarjottiin ilmaista koeajoa autolla-jonka-merkkiä-en-enää-muista, koska olen kuulemma sen näköinen että juuri tämä automalli kiinnostaisi mua. Joo, mutta kun ei kiinnosta autot, ei sitten yhtään. Julkisilla pääsee.

2) Kampin keskuksessa yritettiin väen vängällä saada keskustelemaan Diner's Club -luottokortin hankkimisesta. En tahdo luottaria!

3) Matkalla bussipysäkille Kampissa muhun liimautui harekrishna, joka yritti myydä nyrkin kokoista pussia kuivattuja hedelmiä kymmenellä (!) eurolla. Sanoin ettei ole käteistä, jolloin tämä sankari kysyi eikö ole edes pikkukolikoita, voisi myydä pussin siihen hintaan mitä pystyn maksamaan. Joo ei löytynyt kolikoita, ainakaan tälle yrittäjälle, vaikka taskussa kilisikin 8,20 edestä Euroopan valuuttayksiköitä.

4) Noin 20 metriä edellisen jälkeen Tennispalatsin edessä seisoi joku omituisen näköinen ukko kirjoja käsissään. Kun en reagoinut hänen "hei, anteeks, sinä siellä" -huutoonsa mitenkään, hän lähti juoksemaan mua kohti. Tässä vaiheessa säikähdin niin että tein näyttävän väistöliikkeen ja huusin "Mee pois!", en tiedä mitä äijä oli vailla mutta kaipa sekin olisi halunnut jotain kaupitella. Varmaan niitä kirjojaan.

On se nyt oikeasti jumalauta ettei saa kotikaupungissaan olla sekuntiakaan rauhassa. Oi niitä aikoja, kun stadissa tarvitsi väistellä vain rahaa pummaavia puliukkoja.