Sattumalta luin perätysten kaksi teosta, joissa käsitellään nykypäivän Afganistania. Åsne Seierstad on norjalainen toimittaja, joka asui keväällä 2002 paikallisen kirjakauppiaan Sultanin perheessä ja dokumentoi näiden arkipäivää ja elämää.

 <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Kirjassa ei ole varsinaista juonta, vaan se rakentuu episodimaisista luvuista, joissa päähenkilönä on milloin kukakin Sultanin suvun jäsenistä. Näissä luvuissa valotetaan tarkemmin henkilöiden elämää ja ajatuksia. Sivuille mahtuu niin postikorttivarkaita, laittomia rajanylityksiä, järjestettyjä avioliittoja, pyhiinvaellusmatkoja ja oppikirjojen uudelleenpainattamista kuin naisten perinteistä runoutta, sharia-lakia ja burkhan käytön historiaakin. Nuoriso kapinoi omalla tavallaan kuten missä tahansa muuallakin. Huomiotaherättävän suureen osaan nousee tässäkin kirjassa kuitenkin naisen alisteinen asema suhteessa mieheen: loppupeleissä mies, perheenpää, tekee lopulliset päätökset. Tämä ei toki koske pelkästään naisia, vaan koko sukua.

 

Kirjassa on myös omalaatuista huumoria, jos sen vain jaksaa kaivaa esiin. Sharia-laki on luku sinänsä; ellei se olisi niin karmaisevaa luettavaa, se olisi suorastaan riemastuttavaa:

  • Jokainen joka on ajanut tai leikannut partansa, pidätetään kunnes parta on kasvanut nyrkin mittaiseksi.
  • Leijanlennättämisestä on hyödyttömiä seurauksia, kuten vedonlyöntiä, lasten kuolemantapauksia ja opetuksesta poissaoloa. Leijoja myyvät kaupat lopetetaan.
  • Jos ajoneuvosta löydetään musiikkikasetti, se takavarikoidaan ja kuljettaja pidätetään.

Myös talibanin aikaiset koulukirjat jaksavat hämmentää. Toisaalta, kun maa on pommitettu kivikaudelle, ei ole ihmekään että matematiikan kirjassa on seuraavanlaisia tehtäviä: Pikku-Omarilla on kalashnikov ja kolme lipasta. Joka lippaassa on kaksikymmentä panosta. Hän käyttää panoksista kaksi kolmasosaa ja tappaa kuusikymmentä vääräuskoista. Kuinka monta vääräuskoista hän tappaa panosta kohti? (Laskutehtävän tulos on muuten melko mielenkiintoinen.)

 

Afganistan on ollut otsikoissa jo vuosia, jopa vuosikymmeniä. Aihe lienee siitä huolimatta monille melko tuntematon. Tämän ja Tuhat loistavaa aurinkoa luettuani olen varmaan vähän viisaampi asian suhteen. Varoituksen sana on silti paikallaan: mikäli ahdistut helposti lukemastasi, nämä kirjat eivät ole sinua varten.