Paina tämä mieleesi, tyttöseni, ja painakin kunnolla: niin kuin kompassin neula hakeutuu pohjoiseen, miehen syyttävä sormi löytää aina naisen. Aina.

Kirja seuraa kahden afganistanilaisen naisen elämää 1970-luvulta 2000-luvulle. Naisten ikäero on viitisentoista vuotta ja molemmat tulevat vastoin tahtoaan naitetuiksi samalle itseään vanhemmalle miehelle. Samalla kun kerrotaan naisten elämästä (joka rajoittuu erityisesti taliban-hallinnon aikana  luonnollisestikin tiukasti neljän seinän sisään), peilataan Afganistanin lähihistorian vaiheita niin poliittisesta kuin humanistisestakin näkökulmasta. Ja ennen kaikkea naisen vinkkelistä nähtynä. Nainen on hyödyke, viihdyke ja statussymboli, piika, jälkeläisten tuottaja ja kotieläin. Väkivalta on arkipäivää ja niskuroivan muijan ojentaminen miehen syntymäoikeus. Kirjailija itse on muuten miespuolinen.

Erittäin pysäyttävä teos, ja surullinenkin, loppuratkaisustaan huolimatta. Takakannen sitaatin mukaan "tämän jälkeen eivät uutisotsikot enää koskaan näytä samalta".